آنچه شما خواسته اید !!!!!!

شبکه دامپزشکی شهرستان نکا

آنچه شما خواسته اید !!!!!!

شبکه دامپزشکی شهرستان نکا

آنفلوانزای پرندگان

     


   

عامل بیماری آنفلوانزا نوعی ویروس است که انواع A و B و C آن در انسان ایجاد بیماری می نماید .

                        

عامل بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان  ویروس عامل بیماری آنفلوانزا نوع A  علاوه بر انسان در پرندگان ، خوک و اسب نیز بیماریزا می باشد.تیپ H5 و H7  که از نوع  A هستند باعث بیماری بسیار شدید در پرندگان می شوند که به آن آنفلوانزای فوق حاد پرندگان می گویند .  پرندگان وحشی و آبزی می توانند به شکل بدون علامت ، ویروس های آنفلوانزای پرندگان را با خود جابجا و به سایر پرندگان انتقال دهند .


مسیر حرکت پرندگان مهاجر در ایران :

 خوک استعداد آلوده شدن به ویروس های آنفلوانزای پستانداران و هم پرندگان را داشته به همین لحاظ این خطر را به دنبال دارد که از ترکیب این دو ، ویروسی با قدرت بیماریزایی بسیار بالا بوجود آید و این مقدمه ای برای شروع همه گیری جهانی آنفلوانزای انسانی گردد.

 

تجارب بدست آمده در سال های اخیر در رابطه با آنفلوانزای فوق حاد پرندگان نشان دهنده آن است که جهان به رویداد پاندمی ( همه گیری جهانی ) روز به روز نزدیک تر می شود .

 

از طرفی مطالعات دانشمندان در سال 2005 نشان می دهد در گام اول برای شروع پاندمی به احتمال زیاد یک همه گیری ناگهانی موضعی ( out break  ) رخ خواهد داد که چنانچه در کوتاهترین زمان و با کفایت لازم به آن پاسخ داده شود ممکن است وقوع پاندمی به تاخیر افتد .

 

همچنانکه در (out break  ) های سالهای  1997 و 2004 اقدامات به موقع ( از جمله استفاده وسیع و صحیح از داروهای ضد ویروسی و همچنین اقدامات غیر دارویی نظیر قرنطینه سازی و جداسازی اجتماعی ) منجر به تاخیر پاندمی ارزیابی شده است .

 

 

انتشار جغرافیایی آنفلوانزای حاد پرندگان در جهان در سال 2005 میلادی

 

مناطق آلوده به ویروس انسانی H5N1  در سال 2006

 

علامت های بیماری آنفلوانزای پرندگان :

 

1- شروع ناگهانی بیماری و تلفات در گله با روند افزایشی روزانه ( بیش از 3 درصد در روز در گله )

4 - تورم ، سیاه شدن و خونریزی تاج ، ریش و ساق پا

 

        

( آنفلوانزا باعث خونریزی زیر جلدی خصوصا" در تاج ، ریش و ساق پاهای مرغ شده که این اتفاق باعث سیانوزه شدن تاج ، کف و ساق پا می شود )

 

5 - نفس نفس زدن و آبریزش از منقار و چشم

 

  

 

6 - کاهش شدید مصرف دان ( دانه و خوراک )

7 - افت ناگهانی و شدید تولید روزانه

4- تمامی پرندگان وحشی و اهلی نظیر مرغ ، مرغابی ، اردک ، غاز ، قرقاول ، بوقلمون ، قو و ... همچنین پرندگان زینتی از جمله طوطی ، شاهین ، کبوتر و حتی گنجشک می توانند به آنفلوانزای مرغی مبتلا شوند .

به طور کلی حسب اهمیت غاز و اردک مخازن اصلی انتقال بیماری آنفلوانزای مرغی می باشند

 

     نحوه انتشار ویروس آنفلوانزای مرغی


 

  

راههای انتقال آنفلوانزای مرغی از پرندگان به انسان : تماس با مرغ و پرندگان آلوده یا محیط پرورش مرغ و پرندگان آلوده ، پرکنی و ذبح پرندگان اهلی و وحشی آلوده ، خوردن گوشت پرنده آلوده در صورتیکه خوب پخته نشود ، خوردن تخم مرغ آلوده در صورتیکه تخم مرغ خوب پخته و یا آب پز نشده باشد ، تماس با پرندگان وحشی به ویژه پرندگان آبزی مهاجر ، تماس با مدفوع و ترشحات چشم و بینی طیور و پرندگان اهلی و وحشی آلوده

       

     

چند نکته در مورد بیماری آنفلوانزای مرغی :

 

1 -  ویروس آنفلوانزا در آب بین 4 تا 20 روز زنده می ماند

2 - ویروس آنفلوانزا در کود آلوده به ویروس حداقل 3 ماه زنده می ماند

3 -  ویروس آنفلوانزا دمای 56 درجه سانتی گراد را به مدت 3 ساعت و دمای 60 درجه سانتی گراد را 30 دقیقه تحمل می کند

4 -  یک گرم از مدفوع آلوده به ویروس آنفلوانزا می تواند یک میلیون پرنده را آلوده کند

5 -  ویروس آنفلوانزا در مواد دفعی (مدفوع) در 40 درجه سانتی گراد تا 35 روز و د ر 20 درجه سانتی گراد تا 7 روز باقی می ماند.

 

توصیه های بهداشتی در زمان احتمال وقوع همه گیری آنفلوانزای مرغی :   

1 - از حضور در مرغداریها و مراکز نگهداری و پرورش پرندگان خودداری گردد .

2 - از دست زدن به پرندگان اهلی و وحشی و جابجا کردن آنها اجتناب شود .

3 - از تماس با مدفوع ، پر ، گوشت خام و سایر مواد زائد پرندگان خودداری گردد .

4 - در صورت تماس با پرندگان اهلی و وحشی حتما" دستهایتان را با آب و صابون شستشو دهید .

5 -  از شکار و صید پرندگان مهاجر خودداری گردد .

6 -  از عرضه ، خرید،نگهداری و ذبح و آماده سازی و مصرف فرآورده های پرندگان وحشی و مهاجر جهت مصرف غذایی خودداری گردد .

 

توصیه های بهداشتی در خصوص مصرف گوشت خصوصا" در زمان  احتمال وقوع همه گیری آنفلوانزای مرغی :

1 -  بدون شستن دستها هرگز به غذا چه پخته شده و چه خام دست زده نشود.

2 - از قرار دادن گوشت مرغ پخته شده در داخل ظرفی که قبل از طبخ در آن قرار داشته خودداری شود .

3 - گوشت مرغ خام از گوشت های پخته شده یا آماده برای پختن جدا نگهداشته شود

4 - هرگز از یک تخته گوشت یا چاقو برای آماده سازی گوشت خام ، پخته شده یا آماده برای پختن استفاده نشود .

5 -  پس از کار با گوشت مرغ خام و یا گوشت خام از انجماد باز شده ، بایستی دستها ، کلیه سطوح و ظروف کاملا? با آب و مواد پاک کننده

      شستشو داده شوند .

توصیه های بهداشتی در خصوص مصرف تخم مرغ خصوصا" در زمان  احتمال وقوع همه گیری آنفلوانزای مرغی :

1 - تخم مرغ می تواند روی پوسته یا داخل خود پاتوژنهایی نظیر ویروس مولد آنفلوانزای مرغی را حمل نماید .

2 - پوسته تخم مرغ را باید با آب و کف شسته و پس از آن باید دستها نیز با آب و صابون شستشو شوند

3 - پخت تخم مرغ باید بصورتی باشد که زرده آن روان یا شل نباشد . ( از خوردن تخم مرغ اصطلاحا? عسلی جدا? اجتناب شود )

 

نکته آخر

هر چند واکسیناسیون تنها راه پیشگیری از بیماری نبوده و ایمنی صد در صد ایجاد نمی کند  ولی توصیه می شود در زمان بروز همه گیری  کودکان , افراد مسن بالای 60 سال و کلیه افراد درگیر و در معرض خطر در برابر آنفلوانزای انسانی واکسینه شوند.



منبع : www.foodsafety.ir 

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد